+31 (0)24 820 00 00

Wat is er nieuw in WordPress 4.9?

Op 16 november 2017 vond de release van WordPress 4.9 plaats. Tijd dus om een blik te werpen op de nieuwe features die gepaard gaan met deze nieuwe WordPress-release. Wat is nieuw in WordPress 4.9? En wat betekent dit voor het gebruik van het platform? Wij leggen het uit.

Themaveranderingen opslaan en inplannen in customizer

WordPress 4.9 geeft je de mogelijkheid om thema-aanpassingen op te slaan als concepten. Verander je een thema met de customizer? Voortaan heb je de optie om de door jou aangebrachte veranderingen eerst op te slaan als een draft in plaats van gelijk live te gaan.

Deze nieuwe WordPress-feature geeft je ook de mogelijkheid om de aangebrachte wijzigingen vooraf te bekijken via een URL. Dit concept kan naar elke gebruiker worden gestuurd. Zo kan iedereen de aangebrachte veranderingen bekijken voordat ze daadwerkelijk live gaan. Wil je de themawijzigingen op een vast en vooropgezet moment publiceren? Geen probleem, want WordPress 4.9 geeft je de mogelijkheid om wijzingen te schematiseren en op datum en tijdstip in te plannen. Een erg handige optie die het gemakkelijker maakt om te experimenteren binnen de WordPress-omgeving.

Nieuwe gallery widget

WordPress 4.8 bracht je al mediawidgets voor rich text, audio, video en afbeeldingen. De versie 4.9 gaat nog een stapje verder en komt met de gallery widget. Dit stukje gereedschap stelt je in staat om een mediagalerij te maken. Die kan vervolgens aan elk widgetgebied worden toegevoegd.

 

Mediaknop in tekstwidget

De al eerder geïntroduceerde tekstwidget werd geleverd met visuele en gewone teksteditors. Maar om een afbeelding toe te voegen, moest je nog steeds een HTML-code schrijven. WordPress 4.9 lost dit ongemak op door een speciale knop ‘Add media’ te introduceren. De button staat boven de teksteditor en stelt gebruikers in staat om snel en gemakkelijk afbeeldingen binnen de tekstwidget te plaatsen.

Verbeterd codebeheer

Ook het programmeren, beheren en redigeren van code wordt een stuk gemakkelijker met de nieuwe WordPress-update. De code editor in WordPress 4.9 is sterk verbeterd en maakt het mogelijk om code aan te passen in Custom CSS, de theme editor of een plugin editor. De code editor is bovendien uitgerust met handige features zoals codesuggesties, automatische aanvulling en syntax highlighting. Zeker die laatste WordPress-feature voorkomt of repareert diverse veelgemaakte fouten die leiden tot syntax errors bij het aanpassen van je WordPress-thema. Liever geen syntax highlighting? Je kunt deze optie ook gemakkelijk uitzetten op je profielpagina. Ga hiervoor naar ‘Users’ en kies de optie ‘Disable syntax highlighting when editing code.’

 

Verbeterde veiligheid

De nieuwe WordPress-update besteedt ook aandacht aan een extra stukje veiligheid. Wil je een verzoek indienen om het e-mailadres van een gebruiker of admin te wijzigen? Dan moet je voortaan op een link klikken in een bevestigingsmail. Je krijgt ook een notificatie op het oude mailadres waarin het nieuw opgegeven adres staat vermeld. Deze aanpak heeft twee belangrijke voordelen:

 • Het wordt lastiger voor hackers om een site over te nemen door het e-mailadres van de gebruiker te veranderen.
 • Er is minder kans op een foute of onbedoelde wijziging die tot gevolg heeft dat je niet meer in het systeem komt.

Overige nieuwe features

De bovengenoemde veranderingen en extra WordPress-features vallen waarschijnlijk het meest op. Maar de release van WordPress 4.9 gaat gepaard met nog een aantal nieuwe features en veranderingen.

 • De update introduceert een dropzone voor het uploaden van plugins en WordPress-thema’s. Hiermee kun je een thema of pluginbestand naar het dashboard slepen. Zo hoef je niet langer bestanden in het menu van je computer te browsen.
 • WordPress 4.9 levert een verbeterd overzicht van widgets en navigatiemenu’s bij het switchen naar een ander thema.
 • De nieuwste WordPress-update biedt de mogelijkheid om thema’s en plugins bij te werken via zip file uploads.
 • De SWFUpload library is in 4.9 verwijderd uit de WordPress-kern.

Gutenberg

De editor-plugin Gutenberg is een innovatie die nog niet terugkomt in WordPress 4.9, maar wel op de planning staat voor WordPress 5.0 en momenteel in een testomgeving loopt. Hiervoor is gekozen, nadat er veel commentaar vanuit de WordPress Community bleek te zijn.

Met Gutenberg komt de styling van een pagina of blogpost geheel in jouw handen te liggen. Zo kun je helemaal zelf bepalen welke content jij met de styling meer in het oog wil laten springen ten opzichte van andere items in een post of op een pagina. De plugin werkt met tekstvelden die je kunt voorzien van diverse blokken. Aan de hand van die blokken bepaal je de tekstuele en grafische opmaak. Zo kun je een indeling maken in headers, tekst, fotogalerijen, quotes, losse foto’s en opsommingen.

Gutenberg biedt veel flexibiliteit. Het is namelijk helemaal aan jou om de volgorde van de tekst- en beeldelementen te bepalen. De plugin is bovendien gemakkelijk te installeren. Geen ingewikkelde codes, maar gewoon downloaden, installeren en activeren. De huidige versie staat nog wel in de kinderschoenen. Desondanks biedt de techniek achter Gutenberg wel volop interessante mogelijkheden om voort te bouwen op de verbeteringen die al in WordPress 4.9 zijn geïntroduceerd.

Reageer

(wordt niet getoond)
(wordt niet getoond)
* verplichte velden

Naar overzicht

14 dagen gratis proberen?

Vraag proefperiode aan

Wij werken met:

 • Let's Encrypt gratis SSL
 • rackspace_savvii
 • New Relic
 • nginx_savvii
 • Varnish
 • Mandrill