+31 (0)24 820 00 00

Zo beveilig je jouw WordPress website

Je bent helemaal tevreden met je website. Je site ziet er mooi uit. Hij is lekker snel en je hoort van verschillende klanten dat het gebruik ervan prettig is. Maar hoe zit het eigenlijk met de beveiliging van je website?   

Waarom is de beveiliging van je WordPress website zo belangrijk? 

Een niet voldoende beveiligde website kan op verschillende manieren worden aangevallen. Zo bestaat de mogelijkheid dat je wordt gehackt en kunnen er virussen in de code worden gezet. Je wil niet dat je website uit de lucht gaat. Al helemaal niet als er in de tussentijd schade aan je website wordt aangericht of je gegevens worden gestolen. Omdat een aanval er soms voor zorgt dat je website een tijd onbereikbaar is, mis je daarnaast ook nog eventuele websitebezoeken en omzet. In dit blogartikel sommen we daarom op wat je met goede beveiliging voorkomt én nog veel belangrijker: hoe je jouw WordPress website optimaal beveiligt.  

security WordPress website

Wat voorkom je met goede beveiliging? 

Gehackt worden 

Wanneer je website is gehackt, is het de hacker gelukt om achter jouw wachtwoord(en) te komen. Hij of zij heeft inzicht in jouw gegevens. Gehackt worden is een regelrechte nachtmerrie voor iedere website-eigenaar. Dit geldt natuurlijk al helemaal wanneer je een webshop hebt:  gegevens van klanten moeten onzichtbaar blijven voor derden. Vanaf 28 mei 2018 wordt de beveiliging van gegevens nog belangrijker. De General Data Protection Regulation (GDPR) gaat dan in en moet er nog zorgvuldiger met deze gegevens worden omgegaan. 

Malware en virussen 

Malware is kwaadaardige software die wordt gebruikt om toegang tot je website te krijgen om informatie te verzamelen of de website te verstoren. Het kan ook je firewall of antivirusprogramma op afstand uitschakelen. Hierdoor wordt de kans op virussen nog eens aanzienlijk vergroot. Hoe je malware verwijdert, kun je op deze pagina terugvinden. 

Een virus is een vorm van malware, waarbij iets wordt toegevoegd aan de code of een systeem. Hierdoor worden bijvoorbeeld wachtwoorden gestolen, gegevens versleuteld of heeft het virus de controle over welke websites je bezoekt. In dit laatste geval bestaat er een grote kans dat er nog meer virussen binnengehaald worden. 

Hoewel de zojuist genoemde beschadigingen het doel zijn van een virus, zijn er ook andere bijkomstigheden die vervelend zijn. Een virus kan redirects naar andere virussen in je website plaatsen. Als Google hier achter komt, bestaat de mogelijkheid dat je website een stuk lager in de zoekresultaten wordt weergegeven. Wanneer je website weer opgeschoond is, zal je de plaats in de zoekresultaten weer opnieuw op moeten bouwen.  

DDoS-aanvallen 

Bij een Distributed Denial-of-Service (DDoS)-aanval wordt via een groot netwerk van malafide servers geprobeerd om jouw website onbruikbaar te maken. Er worden veel simultane connectieaanvragen gedaan, waardoor je server platgaat. Je website wordt trager en daarnaast zijn bepaalde websites zijn ineens onbereikbaar. Net als bij hacken kunnen de gegevens van je klanten worden afgetapt.  

Wil je weten of jouw WordPress website optimaal beveiligd is? Download dan onze checklist!

Download de gratis checklist

 

Hoe beveilig je jouw WordPress website? 

Gelukkig zijn er verschillende manieren om je website te beveiligen en de zojuist genoemde gevaren te voorkomen. Door enkele simpele maatregelen te nemen kom je al behoorlijk ver.  

Versleutel met SSL-certificaten 

Met SSL-beveiliging verstuur je gegevens versleuteld over het internet. Hierdoor ziet alleen de bedoelde ontvanger de inhoud. Voor mensen of computers die de gegevens onderscheppen, is het niet mogelijk de inhoud te achterhalen. Door SSL te gebruiken geef je de bezoekers van je website het vertrouwen dat wanneer de gegevens onderschept zijn, deze niet uitgelezen worden. 

Verstuur bestanden niet zonder het sFTP-protocol 

Het sFTP-protocol maakt een beveiligde bestandsoverdracht mogelijk. Net als bij SSL-beveiliging wordt de informatie tijdens het verzenden geëncrypteerd en dus onleesbaar gemaakt voor onderscheppers. Hoe je gebruik kun maken van het sFTP-protocol lees je in onze kennisbank. 

Voer updates uit 

Het is belangrijk om te zorgen dat zowel de WordPress core als de plugins en thema’s geüpdatet zijn. Het komt nog regelmatig voor dat developers kwetsbaarheden vinden in de software. Maak je gebruik van onze Warpdrive plugin? Dan kun je de auto-updateinstellingen van WordPress zelf instellen. Kwetsbaarheden in plugins en thema’s worden vaak pas na de release gevonden. Zo snel mogelijk updaten naar de laatst uitgekomen versie is daarom van belang. Savvii helpt je hierbij door ook deze updates automatisch voor je uit te voeren. 

Gebruik sterke wachtwoorden 

Het ligt erg voor de hand, maar in de praktijk schiet het er toch nog wel eens bij in: het gebruik van sterke wachtwoorden. Kies wachtwoorden die niet gemakkelijk geraden worden, zodat het hacken van je website moeilijker wordt. Schrijf wachtwoorden niet op en sla geen verzameling met wachtwoorden op in een Word-bestand. Komt er iemand bij dit bestand, dan heeft deze persoon toegang tot enorm veel informatie.  Een handige tool voor het opslaan en generen van wachtwoorden is LastPass. Hiermee worden je gegevens op apparaatniveau versleuteld en ontsleuteld.  

Volg het least privilege principe 

Het principe van least privilege helpt je om hacks te voorkomen. Bij dit principe wordt er binnen een organisatie alleen toegang verleend aan accounts van degenen die informatie binnen deze accounts nodig hebben. Hoe minder personen er toegang hebben tot een account, hoe kleiner de kans dat gebruikersgegevens worden gehackt.  

 

Beveilig jouw WordPress website bij Savvii 

Natuurlijk doen we er bij Savvii alles aan om te voorkomen dat jouw website wordt gehackt. We doen eenmaal per dag een scan op malware en virussen, hebben Brute Force preventie, een firewall, automatische updates en ruimen daarnaast malware voor je op.  

Security Plus Pakket 

Met ons Security Plus pakket wordt de beveiliging van jouw WordPress website nóg beter. Scanning en monitoring van onder andere gevaarlijke requests en het veranderen van informatie worden frequenter uitgevoerd. De Web Application Firewall, het Intrusion Detection System en Emergency DDoS-protectie zorgen ervoor dat gevaarlijke requests, user agents en agressieve bots worden gedeteceerd. Wij krijgen alle alerts binnen. Zo word je niet meteen gestoord bij vals alarm en kunnen we sneller actie ondernemen wanneer er echt iets aan de hand is. 

Meer lezen over beveiliging van je WordPress? Download gratis onze uitgebreide whitepaper over het beveiligen van WordPress.

Download de gratis checklist

Reageer

(wordt niet getoond)
(wordt niet getoond)
* verplichte velden

Naar overzicht

14 dagen gratis proberen?

Vraag proefperiode aan

Wij werken met:

  • Let's Encrypt gratis SSL
  • rackspace_savvii
  • New Relic
  • nginx_savvii
  • Varnish
  • Mandrill